Ad
Ad
Ad
Stadhuis

Gaat IJsselstein voor duurzaam?

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

In de krant van vrijdag staat een artikeltje met de kop “IJsselstein gaat voor duurzaam”.
Maar is dat ook zo? Wij denken van niet en leggen graag uit waarom.
Eerder is door de Raad (ook de LDIJ) een besluit genomen om
€ 712.000,- te besteden aan verduurzaming van het stadhuis (o.a. zonnepanelen, daken beter isoleren).
Binnen dit bedrag was een extra budget van € 274.000,- gereserveerd voor de verwarming. Dit kwam bovenop het normale vervangingsbudget van
€ 463.000,-, dus een totale investering van € 737.000,- (274.000 + 463.000) voor de verwarming van het stadhuis. Hiermee zou het stadhuis CO2-neutraal worden.
Dit bleek echter niet te kloppen, het voorgestelde rendement kon niet worden gehaald en ook CO2-neutraal was voor dit bedrag niet mogelijk.
Het door de Raad gekozen scenario (3) vraagt een totale investering van € 1.237.723,-. Wat levert dit dan op?
Een energiebesparing van € 26.185,- / jaar.
Wel moet rekening gehouden worden met de 10 cv ketels die moeten worden vervangen. Deze cv ketels met een gebeterd rendement vervangen door cv ketels met een hoog rendement kost ruim
€ 400.000,- en levert een energiebesparing op van € 6.400,- / jaar. Eerlijk gezegd denken we dat dit goedkoper kan, maar uitgaande van de door het college genoemde bedragen, bedraagt de terugverdientijd meer dan 30 jaar, terwijl een deel van de installatie al na 20 jaar weer moet worden vervangen.
Is dit een duurzaam voorstel, wij denken van niet. Daarom hebben wij voorgesteld de cv ketels te vervangen en de overige € 797.743,- te besteden als echt duurzame investering b.v. aan zonnepanelen op alle daarvoor geschikte gemeentelijke gebouwen. Met een terugverdientijd van rond de 10 jaar levert dit een echt duurzaam rendement, een ca. 3 maal hogere CO2-reductie.
Het stadhuis hoeft geen prestige object te worden. Het gemeenschapsgeld dat wordt besteed aan duurzaamheid moet wel echt duurzaam zijn. De in het artikel genoemde bedragen geven dan ook een heel vertekend beeld.

U kunt geen reacties plaatsen.