Uitkomsten onderzoek UW-Samenwerking dramatisch

12 september 2017

In juni 2017 heeft de Gemeenteraad van IJsselstein besloten een extern onderzoek te laten instellen naar de forse tekorten die iedere keer weer bij UW-Samenwerking ontstaan (3x op rij en het 4e volgt).
Dit Samenwerkingsorgaan is per 1 januari 2014 van start gegaan waarbij de ambtelijke organisatie (personeel) van Montfoort en IJsselstein is ondergebracht.
Op 24 augustus 2017 zijn de uitkomsten van dat rapport, dat is uitgevoerd door Strated Consulting, gepubliceerd. Er is onderzocht hoe de tekorten voorkomen hadden kunnen worden en wie verantwoordelijk was voor deze gigantische kostenoverschrijding en slechte informatievoorziening naar de Gemeenteraad.
Via de link onderaan kunt u dit rapport lezen.

In onze Gemeenteraad is afgesproken dat dit rapport in het openbaar wordt besproken tijdens de komende commissie Bestuur, op donderdag 7 september 2017.
Aanvullend vindt een debat plaats in de Gemeenteraad op donderdag 21 september.

De LDIJ wil de samenwerking met Montfoort  zo spoedig mogelijk beëindigen, maar dan moeten we wel eerst weten welke consequenties dat heeft en welke eenmalige kosten dit met zich meebrengt.
Het alternatief is dat in ieder geval de Directie en het Managementteam worden vervangen en  de organisatiestructuur en werkwijze worden veranderd; los van de politieke verantwoordelijkheid van het College en aanpassingen in beleid.

Hieronder geven wij kort aan wat de redenen zijn van onze visie.

De LDIJ is altijd kritisch geweest over deze samenwerking en heeft de afgelopen jaren diverse pogingen gedaan het management van deze samenwerkingsorganisatie te versterken en meer transparantie te bieden. Als voorbeeld de notitie en het initiatief-raadsvoorstel dat al op 10 oktober 2014 door ons is ingediend en vroeg om het financieel management te verbeteren en ervoor te zorgen dat de externe kosten werden teruggedrongen. Het oplopende en hoge ziekteverzuim hebben wij in 2015 aangekaart.  Met beide suggesties is niets gedaan.

Op 4 juni 2015 dienden we wederom een voorstel in voor een betere controle: was niet nodig volgens de meeste ander partijen en het College van Burgemeester en Wethouders. !
In december 2016 hebben we in de Raad de hoge kosten voor externen benoemd. Toen werd daarvoor EUR 200.000,– begroot, een bedrag dat in werkelijkheid opliep naar  meer dan EUR 1.400.000,– !

In maart 2017 stelden wij maatregelen voor om meer transparantie te krijgen op de financiën. Dit was mede ingegeven doordat wij op 10 november 2016, 7 februari 2017 en 23 mei 2017 (drie keer op rij ) met tegenvallers zijn geconfronteerd. De extra kosten voor UW-Samenwerking bedragen dan ook niet circa EUR 1.500.000,– maar komen uit op meer dan EUR 4.000.000,–.
Ook dat voorstel van ons werd, zelfs na al deze tegenvallers,  niet door het nieuwe College gesteund.

Op 29 juni jl. probeerden we het nog een keer, nu via een motie. Ook daarvan kregen we de handen niet op elkaar (uitsluitend de VVD en de PvdA stemden voor, samen met de LDIJ).
Het College vond het niet nodig en heeft beloofd hiermee zelf te komen in oktober 2017.
Drie jaar lang zijn dus al onze voostellen voor verbeterde controle weggehoond. Het resultaat hiervan leest u in dit rapport en ziet u terug in de EUR 300,– die dit per huishouden tot gevolg heeft.

Het uitgangspunt van de LDIJ is om in de komende commissie-vergadering te vragen welke concrete maatregelen zijn getroffen naar aanleiding van de conclusies en de aanbevelingen uit het rapport. Het zou het College sieren nu echt openheid van zaken te geven. In de afgelopen jaren is het ons opgevallen hoe op onze schriftelijke vragen werd gereageerd met nietszeggende teksten.
Inmiddels is ook de aangepaste begroting voor 2017 en 2018 bekend en die laten weer hogere kosten zien.

Concluderend stellen wij vast dat in beleidsmatige en financiële zin de samenwerking met UW sinds 2014 niet van de grond is gekomen. Sterker nog, in plaats van de voordelen te kunnen plukken van de samenwerking, worden we voortdurend met nieuwe financiële ellende opgezadeld. Ook beleidsmatig is er vrijwel niets veranderd en zijn het nog steeds twee totaal verschillende gemeenten. Dat is geen verwijt naar één van beide, maar soms moet je gewoon vaststellen dat je verschillend bent als gemeente, los van omvang, ligging, beleid en karakter. Waarom zou na bijna 4 jaar UW-Samenwerking alsnog werkbaar zijn?

Wij zien dan ook geen andere oplossing dan allereerst UW-Samenwerking te stoppen en orde op zaken te stellen.
Mochten we daarvoor de andere partijen niet bereid kunnen vinden, dan is het logisch dat in ieder geval het beleid wordt aangepast en de verantwoordelijken voor deze mislukking worden vervangen . Als dit management in de afgelopen 4 jaar namelijk niet in staat is geweest orde op zaken te stellen, dan geloven wij niet dat ze nu opeens daartoe wel in staat zijn.

Eerder stelden wij voor een uitgebreide raadsenquête te houden waarbij dan alle betrokkenen in het openbaar door de Raad gehoord kunnen worden.
Ondanks dat vrijwel alle partijen hiervoor waren bleek later dat zij allereerst een raadsonderzoek wensten. Mocht dat niet voldoende zijn, dan blijft de mogelijkheid van een enquête open.
Wij blijven voorstander van een raadsenquête maar wachten nu eerst het bespreken van dit rapport in de openbaarheid af en houden u uiteraard op de hoogte.

Heeft u vragen en/of opmerkingen over dit artikel, bel of mail met Ronald Koehorst, ronald@ldij.nl of bel op 06 – 24452390.

Met vriendelijke groet,
Ronald Koehorst

UW Eindrapport (PDF)

Recente berichten: